Slapen

Voor baby's is slapen een belangrijk onderdeel van het dagritme. Het is nodig voor het verwerken van allerlei ervaringen. Tijdens het slapen leggen de hersenen bovendien nieuwe verbindingen. Slapen kinderen goed? Dan verbetert hun eetgedrag, humeur en intellectuele vermogen. Korein Kinderplein geeft u graag alvast tips hoe u thuis goede rustmomenten kunt creëren voor uw toekomstige baby.

Tips voor thuis

Baby's zijn gebaat bij rust, reinheid en regelmaat. Herhalingen, rituelen en voorspelbaarheid zijn voor hen belangrijk voor de emotionele vaardigheid. Enkele tips:

  • Praat tegen uw baby en neem samen de dag door. Sommige ouders vinden dit wat onwennig, maar uw baby geniet er echt van. Uw baby wordt rustig van uw stem en bovendien is het goed voor de taalontwikkeling van uw kind.
  • Hanteer een vast ritueel bij het naar bed brengen. Bijvoorbeeld: eerst omkleden, gordijnen dicht en dan een liedje zingen. Als uw baby wat ouder is, kunt u samen een knuffel welterusten zeggen.
  • Zing een liedje voor het slapen gaan, zoals Slaap kindje slaap. Als u iedere avond hetzelfde liedje zingt, is dat op zich al een ritueel! Slaapliedjes zingen zijn al decennia lang een goede manier om de dag af te sluiten. Baby's genieten van het horen van uw stem en de melodie. Een verhaaltje voorlezen kan ook.
  • Doe een muziekdoosje aan op het moment dat u uw baby in het bedje legt en u de kamer verlaat. Zo is het niet meteen stil.